Opracowania.pl PLUS:
Zaloguj się żeby dostać więcej

Białka - budowa i właściwości

Białka występują w organizmach żywych.

Organizm ludzki sam wytwarza białka z aminokwasów. Białka to ogromna rodzina związków organicznych, w skład których oprócz węgla i wodoru wchodzą: azot, tlen siarka, fosfor, czasami żelazo, miedź oraz magnez.

Białko spełnia różnorakie funkcje w organizmie: budulcowe, zapasowe, transportowe oraz ochronne. Białka zbudowane są z ogromnej liczby aminokwasów, niektóre połączone są w długie łańcuchy.

Najprostszym aminokwasem jest kwas aminooctowy zwany glicyną. Jest to pochodna kwasu octowego, w którym jeden z atomów wodoru został zastąpiony grupą aminową: — NH2.

Białka - budowa i właściwości. Kwas octowy, kwas aminooctowy (glicyna). Wzór kwasu, wzór aminokwasu.
Właściwości białek

Białko ścina się i żółknie pod wpływem stężonego kwasu azotowego (V) - HNO3. Ta reakcja nosi nazwę reakcji ksantoproteinowej i jest reakcją charakterystyczną na obecność białek.

Białko ścina się również pod wpływem wodorotlenku miedzi (II) - Cu(OH)2. W czasie reakcji zabarwienie roztworu zmienia się na ciemnofioletowe. Reakcja ta nosi nazwę biuretowej. Jest to również reakcja charakterystyczna na obecność białek.

Białko ścina się również pod wpływem następujących czynników:

- temperatura

- obecność kwasów i zasad

- obecność alkoholu lub soli metali.

Proces ścinania białek - na ogół nieodwracalny (denaturacja); odwracalny (koagulacja - zachodzi pod wpływem soli metali lekkich).

Wybierz szkołę

Szkoła
Na swoich stronach GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies. Zamknij