Opracowania.pl PLUS:
Zaloguj się żeby dostać więcej

Charakterystyka kwasów karboksylowych

Kwas metanowy (mrówkowy)

Wzór kwasu: HCOOH

Wzór strukturalny:

Charakterystyka kwasów karboksylowych. Kwas metanowy (mrówkowy) - wzór strukturalny.

Kwas jest bezbarwną cieczą, o ostrym, duszącym zapachu, posiada właściwości parzące, dobrze rozpuszcza się w wodzie i jest palny.

Zachodzi wówczas reakcja:

Charakterystyka kwasów karboksylowych. Kwas mrówkowy.

Kwas mrówkowy jest silną trucizną. Znalazł zastosowanie do produkcji włókien, barwników oraz jako substancja bakteriobójcza.

Kwas etanowy (octowy)

Wzór kwasu: CH3COOH

Wzór strukturalny:

Charakterystyka kwasów karboksylowych. Kwas etanowy (octowy) - wzór strukturalny.

Kwas octowy powstaje w procesie „kwaśnienia” piwa, wina lub innych napojów alkoholowych, pozostawionych w otwartych naczyniach.

Jest bezbarwną cieczą o charakterystycznym zapachu. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, jego opary drażnią błony śluzowe.

Kwas octowy znalazł zastosowanie w produkcji lekarstw, sztucznego jedwabiu, do produkcji barwników, niepalnych taśm filmowych. Ocet stosowany w gospodarstwie domowym jest 6-10% roztworem kwasu octowego.

Czy kwasy karboksylowe dysocjują?

Roztwory kwasów karboksylowych zmieniają barwę papierka uniwersalnego z żółtej na czerwoną. Oznacza to, że odczyn roztworu jest kwaśny.

Barwa wskaźnika (czerwona) świadczy o zachodzącym procesie dysocjacji i obecności kationów wodorowych.

Jak dysocjują kwasy karboksylowe?

- kwas mrówkowy HCOOH

Charakterystyka kwasów karboksylowych. Kwas mrówkowy - dysocjacja. Cząsteczka kwasu mrówkowego, anion mrówczanowy, kation wodorowy. Dysocjacja w obecności wody.

- kwas octowy CH3COOH

Charakterystyka kwasów karboksylowych. Kwas octowy - dysocjacja. Cząsteczka kwasu octowego, anion octanowy, kation wodorowy. Dysocjacja w obecności wody.

Zapamiętaj!

Kwasy karboksylowe ulegają procesowi dysocjacji na kationy wodorowe i aniony reszt kwasowych.

Wybierz szkołę

Szkoła
Na swoich stronach GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies. Zamknij