Opracowania.pl PLUS:
Zaloguj się żeby dostać więcej
Jesteś tutaj: Chemia » Gimnazjum » Kwasy i wodorotlenki » Kwasy

Kwasy

Ocet i kwasek cytrynowy mają kwaśny smak. Oprócz tego ich wspólną cechą jest to, że jednakowo barwią wskaźniki, np. uniwersalny papierek wskaźnikowy barwi się w roztworze kwasku cytrynowego i w roztworze octu na czerwono.

Takich substancji jest więcej, np. roztwór w akumulatorze. Nigdy nie wolno sprawdzać ich smaku, ponieważ mogą być trujące lub parzące.

Substancje, które barwią papierek uniwersalny na czerwono nazywamy kwasami.

W życiu codziennym spotykamy najczęściej kwasy organiczne, np. ocet (kwas octowy), sok z cytryny (kwas cytrynowy), kefir (kwas mlekowy), szczaw (kwas szczawiowy).

W przemyśle duże znaczenie mają kwasy nieorganiczne, np. kwas siarkowy.

Wybierz szkołę

Szkoła

Ostatnio oglądane

Ostatnio oglądane
Na swoich stronach GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies. Zamknij