Opracowania.pl PLUS:
Zaloguj się żeby dostać więcej
Jesteś tutaj: Chemia » Gimnazjum » Pochodne węglowodorów » Kwasy karboksylowe

Kwasy karboksylowe

Kwasy karboksylowe są pochodnymi węglowodorów, w których atom wodoru zostaje zastąpiony grupą funkcyjną: karboksylową — COOH

Grupa karboksylowa zapisana strukturalnie:

Kwasy karboksylowe.

Kwasy karboksylowe występują często w przyrodzie w stanie wolnym, np.:

- kwas mrówkowy - składnik jadu mrówek i pszczół. Również niektóre gatunki pokrzyw zawierają ten kwas.

- kwas octowy - powstaje przy kwaszeniu wina.

- kwas mlekowy - to produkt kwaszenia ogórków oraz kapusty. Występuje w kwaśnym mleku, stąd jego nazwa.

Są to nazwy zwyczajowe kwasów, związane z ich występowaniem.

Nazwy systematyczne kwasów tworzymy od nazwy węglowodoru, który posiada tyle samo atomów węgla co kwas, dodając końcówkę -owy, np.:

Kwasy karboksylowe. Alkan, metan, etan, propan. Kwas metanowy (mrówkowy), kwas etanowy, kwas propanowy. Atomy węgla.

Jak widać z przedstawionych powyżej wzorów kwasów, kolejny przedstawiciel kwasów karboksylowych ma łańcuch dłuższy od poprzedniego o grupę — CH2 —. Kwasy więc tworzą szereg homologiczny o wzorze ogólnym:

Kwasy karboksylowe. Reszta kwasowa.

R - grupa węglowodorowa - powstaje z cząsteczki węglowodoru po odłączeniu jednego atomu wodoru i zastąpieniu go grupą karboksylową.

Zapamiętaj!

Wzór ten nie dotyczy tylko kwasu mrówkowego o wzorze HCOOH, gdyż w kwasie nie ma grupy węglowodorowej R, zamiast niej jest atom wodoru.

Wybierz szkołę

Szkoła

Ostatnio oglądane

Ostatnio oglądane
Na swoich stronach GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies. Zamknij