Opracowania.pl PLUS:
Zaloguj się żeby dostać więcej

Porównanie właściwości kwasów karboksylowych

Porównanie właściwości kwasów karboksylowych. Nazwa kwasu karboksylowego, wzór kwasu karboksylowego, stan skupienia, zapach, łatwość dysocjacji, rozpuszczalność w wodzie, aktywność chemiczna. Niższe kwasy karboksylowe, wyższe kwasy karboksylowe. Kwas mrówkowy, kwas octowy, kwas propionowy, kwas masłowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy. Ciecze, oleiste ciecze, ciała stałe. Delikatny zapach, niemiła woń, ostry.

Zapamiętaj!

1. Kwasy karboksylowe są pochodnymi węglowodorów, które posiadają charakterystyczną grupę funkcyjną - grupę karboksylową — COOH.

2. Kwasy te tworzą szereg homologiczny o wzorze ogólnym CnH2n+1 — COOH lub R — COOH.

3. Niższe kwasy karboksylowe (do 4 atomów węgla w cząsteczce) są cieczami o ostrym zapachu, rozpuszczalnymi w wodzie i ulegającymi dysocjacji.

4. Wyższe kwasy karboksylowe (zwane też tłuszczowymi) są ciałami stałymi, które nie rozpuszczają się w wodzie oraz nie ulegają dysocjacji.

5. Sole sodowe lub potasowe wyższych kwasów karboksylowych to mydła.

Wybierz szkołę

Szkoła
Na swoich stronach GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies. Zamknij