Opracowania.pl PLUS:
Zaloguj się żeby dostać więcej

Szybkość rozpuszczania substancji w wodzie

Niektóre substancje rozpuszczają się szybko, inne wolniej.

Szybkość rozpuszczania zależy od tego, jaka to substancja i w jakim rozpuszczalniku jest rozpuszczana.

Szybkość rozpuszczania zależy od rodzaju substancji rozpuszczanej i rodzaju rozpuszczalnika.

Szybkość rozpuszczania możemy zwiększyć przez:

- rozdrobnienie substancji, np. szybciej rozpuści się cukier puder niż kostka cukru,

- mieszanie, np. gdy wsypiemy cukier do szklanki z herbatą, to szybciej się rozpuszcza, gdy mieszamy,

- ogrzewanie rozpuszczalnika, np. cukier szybciej rozpuści się w gorącej herbacie niż w zimnej. Tak jest w przypadku rozpuszczania ciał stałych. Jeżeli rozpuszczamy gazy, to im wyższa temperatura rozpuszczalnika, tym słabiej rozpuszczają się gazy (gazy uciekają z ciepłej wody, widać to przy ogrzewaniu gazowanego napoju).

Wybierz szkołę

Szkoła
Na swoich stronach GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies. Zamknij