Opracowania.pl PLUS:
Zaloguj się żeby dostać więcej

Właściwości chemiczne estrów

Estry niższych kwasów karboksylowych to lotne, bezbarwne ciecze, o przyjemnym, owocowym zapachu. Słabo rozpuszczają się w wodzie, ale same są dobrymi rozpuszczalnikami, np.:

- octan etylu CH3COOC2H5 - ma zapach gruszek

- octan butylu CH3COOC4H9 - ma zapach bananów

- mrówczan etylu HCOOC2H5 - ma zapach rumu.

Wiele owoców i kwiatów swój zapach zawdzięcza obecności estrów.

Estry ze względu na piękne zapachy służą głownie do produkcji kosmetyków, perfum, esencji.

Zapamiętaj!

1. Estry powstają w reakcji estryfikacji, czyli reakcji między kwasem karboksylowym a alkoholem.

2. Estry posiadają charakterystyczną grupę estrową: — COO —.

3. Wzór ogólny estrów: R1 — COO — R2.

4. Estry mają piękne zapachy i służą do produkcji esencji zapachowych.

5. Reakcją odwrotną do estryfikacji jest hydroliza.

Wybierz szkołę

Szkoła
Na swoich stronach GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies. Zamknij