Opracowania.pl PLUS:
Zaloguj się żeby dostać więcej

Wyższe kwasy karboksylowe (kwasy tłuszczowe)

Wyższe kwasy karboksylowe nazywamy kwasami tłuszczowymi, gdyż można je wyodrębnić z tłuszczów.

Kwasy palmitynowy i stearynowy należą do kwasów nasyconych, tzn. mają tylko pojedyncze wiązania w łańcuchu węglowodorowym.

Kwas oleinowy należy do kwasów nienasyconych - ma jedno wiązanie podwójne między atomami węgla, w łańcuchu węglowodorowym.

Właściwości fizyczne kwasów tłuszczowych:

Kwasy nasycone tłuszczowe palmitynowy i stearynowy to substancje stałe, o barwie białej, które nie są rozpuszczalne w wodzie. Łatwo się topią w czasie ogrzewania.

Kwas nienasycony tłuszczowy oleinowy jest oleistą, jasnożółtą cieczą, która nie rozpuszcza się w wodzie.

Kwas palmitynowy:

Wzór kwasu: C15H31COOH

Wzór półstrukturalny:

Wyższe kwasy karboksylowe (kwasy tłuszczowe). Kwas palmitynowy - wzór półstrukturalny.

Jak widać, we wzorze powtarza się grupa — CH2 — aż czternastokrotnie, więc możemy skrócić ten wzór pisząc:

CH3 — (CH2)14 — COOH

Kwas stearynowy:

- wzór kwasu: C17H35COOH

- wzór półstrukturalny: CH3 — (CH2)16 — COOH

Kwas oleinowy:

- wzór kwasu: C17H33COOH

- wzór półstrukturalny:

Wyższe kwasy karboksylowe (kwasy tłuszczowe). Kwas oleinowy - wzór półstrukturalny.

Wzór ten napisany krócej ma postać:

CH3 — (CH2)7 — CH = CH — (CH2)7 — COOH

Czy kwasy tłuszczowe (wyższe kwasy karboksylowe) dysocjują?

Sprawdzamy, czy papierek uniwersalny zmienia swoją barwę.

Kwasy tłuszczowe nie dysocjują - żółty papierek uniwersalny nie zmienia swojej barwy.

Wybierz szkołę

Szkoła
Na swoich stronach GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies. Zamknij